Tack för 40 FFantastiska år, Bosse!

Det finns en sällsynt skara människor som alltid ställer upp. Som utan att tveka sätter andras behov före sina egna och som dessutom lyckas göra det med ett leende. Sedan 1981 har Bosse Andersson fixat, reparerat och vårdat FF Fastighetsservices fastighetsbestånd. Med samma helhjärtade engagemang har han servat generationer av kunder, hyresgäster och kollegor. Nu är det tid för Bosse att sköta om sig själv. I ett nytt liv som pensionär.

Redan i entrén till FF Fastighetsservice huvudkontor möts man av Bosse Anderssons vänliga leende. Då i form av välkomnade bilder av företagets omtyckta omslagspojke. Bosse själv kommer så snart han kan, han ska bara fixa en akut vattenläcka i en lägenhet först. Såklart att han måste. Vi pratar ju om bästa Bosse ”jag fixar det!” Andersson.

Omtänksam och arbetsam

Bosse har under sina 40 år på företaget lagat tusentals läckor, fönster, avlopp och en och annan trasig själ. Han har aldrig förstått vitsen med att sätta sig ner och rulla tummarna, han rycker in överallt, gillar att jobba och han ser sina hyresgäster som vänner. Bosse är känd för sitt flexibla och vänliga sätt. Högst trovärdiga källor meddelar att Bosse aldrig någonsin varit sen att utföra en uppgift eller verkat sur vid frågor om att lösa problem. Tvärtom svarar han alltid, oavsett spörsmål och nästan som per automatik: Jag fixar det!

– Klart man vill hjälpa till där man kan. Både med hårda och mjuka bitar. Det spelar ingen roll om det är ”mitt” jobb eller inte. Ser jag att någon blivit försenad med att rensa en rabatt kan jag väl ställa upp. De flesta är tacksamma för ett par extra händer och inte alla har det så lätt. Jag har stött på så många olika karaktärer i mitt jobb – arga, ledsna eller ibland påverkade människor – men det har alltid löst sig, säger Bosse.

Kanske är det just hans fina människosyn, i kombination med hjälpsamhet och en fingertoppskänsla för service, som fört gossen från Viken till den uppskattade livsgärningen som fastighetstekniker på FF Fastighetsservice.

Ett livsavgörande samtal

Bosse föddes i Valdemarsvik men flyttade till Norrköping som 10-åring, 1964. Efter 9:an fick han ett kortare vikariat som fastighetsskötare för Riksbyggen, något som skulle ha stor betydelse några år senare. Tanken var att Bosse skulle bli målare, han var på uppropet vid terminsstart men valde istället ett lagerarbetarjobb hos grossist Alrik Hedlund, där han stannade i sex år.

– De sista åren var jag resande säljare. Det var tungt och jag längtade ofta hem. En dag, våren -81, annonserade Fastighetsarbetsgivarnas Förbund (FF) efter en fastighetsskötare. Jag ringde direkt till Ingemar och berättade om tiden på Riksbyggen. Jag fick komma på intervju och bara några dagar senare fick jag jobbet, säger Bosse och ler åt minnet.

Den Ingemar som anställde Bosse var Ingemar Bergander, sedermera delägare och VD för FF Fastighetsservice under många år. 2006 tog sönerna Mats och Michael Bergander över – och Bosse – han har hängt med. Genom åren har han vidareutbildat sig, tagit plats i bolagsstyrelsen som facklig representant och blivit arbetande förman. Bosse har delat FF s resa från en förvaltande arbetsgivarorganisation, till ett litet familjeägt bolag som de senaste decennierna präglats av konstant tillväxt och som nyligen uppgått i en större nationell fastighetskoncern.

Han fixar det!

Trots att antalet kollegor växt från en handfull till närmare 150 under de fyra decennierna tillsammans, menar Bosse att känslan i bolaget är sig lik. Han trivs fortfarande lika bra och framhåller variationen och gemenskapen med kollegorna som det allra bästa med jobbet. Men vid 67-års ålder är det dags att växla spår. Bosse ser fram emot att spendera tid i stugan i Björkvik, kanske ta upp sitt stora hundintresse och skaffa en ny fyrbent kompis. I gänget med de tvåbenta vännerna är Bosse sist ut som pensionär och de andra väntar ivrigt på att han ska ha mer tid att umgås, resa och hobbyspela på V75.

Bosse har lite svårt att se sig själv som pensionär men menar att sommaren kommer väldigt lägligt.

– Visst ska det bli skönt med lite ledigt i värmen, men jag kommer att sakna FF Fastighetsservice, mina kollegor och mina hyresgäster. Jag har tänkt att jag kanske kan gå in och jobba lite extra i höst. Men så funderar jag lite till och tänker att det kan väl inte vara så svårt att bli pensionär. Jag fixar det!